Materiały matrycowe
Materiały matrycowe
Matrycowe materiały odniesienia są szeroko wykorzystywane w laboratoriach analitycznych badających żywność. Materiały te są podstawowym narzędziem zapewnienia jakości i odgrywają kluczową rolę w procesie walidacji metod. Firma Tusnovics Instruments oferuje materiały wyprodukowane przez NIST, IRMM, Fapas, DRRR, NRC, BAM czy ERA Waters.
Dostępne materiały można sklasyfikować ze względu na rodzaj matrycy: mięso i ryby, owoce i warzywa, żywność przetworzona, wyroby cukiernicze i przyprawy, woda, napoje, mleko, nabiał i żywność dla niemowląt, jajka, ziarna, orzechy, płatki, oleje i tłuszcze.
Wśród analizowanych parametrów można wyróżnić: alergeny, substancje zanieczyszczające żywność, tłuszcze, kwasy tłuszczowe, składniki odżywcze i dodatki do żywności, mykotoksyny, pestycydy.
Oprócz produktów spożywczych dostępne są także materiały odniesienia wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także pasze dla zwierząt.